Beslenme: Veganlar genellikle bu eksikliği fark etmez

Bad Chatty

New member
Bilinçli olarak süt, peynir, yumurta, balık ve etten kaçınırlar. Veganlar genellikle yiyecek yoluyla yeterli besin maddelerini emdiğinizden emin olurlar. Ancak araştırmacılar, birçoğunun yeterli protein yiyor olsalar bile önemli amino asitleri olmadığını uyarıyorlar.


Bir çalışmaya göre, veganların genellikle vücut için yeterli amino asidi yoktur. Vegan'ı besleyen kadınların ve erkeklerin araştırılması, Palmerston North'daki Yeni Zelanda Massy Üniversitesi'nden Bi Xue Patricia Soh tarafından yönetilen bir araştırma grubu olarak “Plos One” dergisinde bildirilen bir araştırma grubu olarak bu protein bileşenlerinin eksikliğini bulmuştur.

Özellikle, amino asitler lizin ve lösin sadece yiyeceklerini yiyecekleriyle yeterince emer.


Vejetaryenler et yerken, yumurta, süt veya bal gibi hayvan ürünleri yiyorken, veganlar tamamen beslenir. Bu nedenle, tüm önemli besinleri yeterli miktarda emdiğinizden emin olmalısınız – insan vücudunun kendini üretemediği dokuz temel amino asit de dahil olmak üzere, ancak acilen farklı vücut fonksiyonlarına ihtiyaç duyar. Çünkü: “Sebze proteinleri genellikle hayvan proteinleri olarak daha düşük miktarda sindirilebilir esansiyel amino asit içerir”, çalışma yazarlarını yazın.


Araştırmacılar sadece gıdadaki bazı amino asitlerin içeriğini değil, aynı zamanda ne kadar sindirilebileceklerini de dikkate aldılar.


Soh ve meslektaşları 2022 ve 2023'te Yeni Zelanda Veganlardan dört gün boyunca diyetleri yoluyla ayrıntılı bir günlük çalıştırmalarını istediler. 193 Bu tür günlükler değerlendirilebilir ve büyüklük ve ağırlık gibi kişi hakkında daha fazla ölçüm ve bilgi ile birlikte inceleme için veri temelini oluşturmuştur. Bilim adamları, gıdalardaki amino asitlerin kaçının vücudu hiç barındırabileceğini belirlemek için tek tek gıdaların sindirilebilirliği hakkında bilgi kullandılar. Gıdalardaki amino asitlerin belirlenen miktarları referans değerleri ve ilgili vücut ağırlığı ile karşılaştırıldı.

Yeterli proteine rağmen eksiklik


Genel olarak, çoğu çalışma katılımcısı yeterli protein aldı. Ortalama olarak, günde kilogram vücut ağırlığı başına 0.98 gram proteini olan erkeklere, kadınlardan (80 gram) daha iyi proteinlerle sağlandı. Yüzde 73.1 ile, kadınlar çalışmada ortalamanın üzerinde temsil edildi. “Bununla birlikte, incelenen nüfus, kadınlar ve erkekler arasındaki ilişkinin yüksek olduğu ve Yeni Zelanda'daki vegan nüfusunu temsil ettiği Yeni Zelanda'nın vegan nüfusunun tipik demografisini yansıtmaktadır.”


Proteinlerin ağırlıklı olarak iyi bakımına rağmen, amino asitler açısından değerlendirme, katılımcıların sadece yüzde 75,6'sının yeterli lösin ve sadece yüzde 66.3'ü yeterli lizin aldığını göstermiştir. Protein kaynaklarının sindirilebilirliği dikkate alınırsa, bu değerler yüzde 56'ya (lösin) ve yüzde 43.5'e (lizin) düştü. Amino asit valin, gıdada incelenen dozun yüzde 20'sinden fazlasında da mevcuttu, ancak onlar için onlar için sindirilebilirlik verileri yoktu.


Yazarlar, “Vegan diyetinde yeterli bir günlük protein alımı, her zaman yüksek protein kalitesini garanti etmez; protein kalitesini almadan toplam protein arzının sadece veganların protein kaynağının fazla tahmin edilmesine yol açar.” Bilim adamları, araştırmanın geleneksel ve yeni bitki gıdalarının optimal kombinasyonlarının tanımlanmasıyla ilgilenmesini önermektedir.


Yeni Zelanda araştırmacılarının prosedürü Karlis Briviba'yı akla yatkın ve uygun şekilde incelenen sayısı olarak görüyor. Bu konuda cinsiyete göre ayrı değerlendirme de önemlidir. Briviba, vücuttaki proteinlerin üretimi için lösin ve lizin gerekli olduğunu vurgular. Fizyoloji ve Biyokimya Enstitüsü Geçici Direktörü “Bir eksiklik kas azaltılmasına veya kas güçsüzlüğüne yol açabilir ve vücuttaki diğer önemli fizyolojik ve biyokimyasal fonksiyonları etkileyebilir” diyor.

Protein gereksinimini karşılamak için veganlar her zaman baklagiller ve tahıl gibi farklı protein kaynaklarını birleştirmelidir; Baklagillerin oranı baskın olmalıdır.


Stefan Parsch, DPA/WB