Diyabet, Yüksek Tansiyon, İnme: Sağlıklı Kalmak ve Yaşlılığa Uyum için En İyi Beslenme

Bad Chatty

New member
Akıllı yeme alışkanlıkları 70 veya 75 yılda çok sağlıklı olma olasılığını artırır. Bir çalışma, hangi gıdaların tabakta ve hangilerinin tabu olduğunu göstermektedir. Her şeyden önce, bir vaka size düşünme mutfağı verir.


İnsanların ne yediği, nasıl yaşlandıkları. Uluslararası bir araştırma ekibi artık hangi gıdaların sağlıklı yaşlandıklarını, hangi hastalıkların lehine olduğunu anlatıyor. Bu tür bir araştırma yeni değil, ancak gözlem süresi: çalışmanın bir kısmı neredeyse 50 yıl önce başladı.

Montreal Üniversitesi'nden diyet araştırmacısı Anne-Julie Tessier liderliğindeki uluslararası ekip, 1976 ve 1986'da başlayan “Doğa Tıbbı” dergisinde iki ABD çalışma toplama verilerini değerlendirdi. 105.000 katılımcı diyetleri ve sağlıkları için düzenli olarak anketleri doldurdu. Bunların üçte ikisi kadındı, ortalama yaş 53 yaşındaydı.


Obeziteye ek olarak, “hipertansiyon veya enfarktlar gibi diyabet ve kardiyovasküler hastalıklar özellikle gıda ile ilişkili hastalıklarda belirgindir. Ancak demans veya kanser gibi diğer birkaç yaşlanma belirtisinde bile, en azından yüksek enerjili beslenme nedeniyle tercih edilebilecekleri çok sayıda gösterge vardır.


Bu çalışmada araştırmacılar, yaşam boyu beslenmenin yaşlılıkta daha sonraki sağlık üzerindeki etkisini analiz ettiler. Sağlıklı yaşı, büyük fiziksel ve zihinsel bozukluklar olmadan ve kardiyovasküler şikayetler, kanser, tip 2 diyabet, Parkinson veya Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) gibi büyük bir kronik hastalık olmadan 70 yaşına ulaşma olarak tanımladılar.


Katılımcıların sadece yüzde 9,3'ü bu kriterleri 70 yaşında, kadınların neredeyse yüzde on bir ve erkeklerin yüzde altısı ile karşılaştı. Besin desenlerinin karşılaştırılması, doymamış yağ asitleri ile meyve, sebze, baklagiller, fındık, düşük yağlı süt ürünleri ve bitkisel yağ gibi sağlıklı yiyeceklerin bir listesi oluşturdu.


Mutfak suçluları da tanımlandı, burada da eski tanıdıklarla bir araya gelme var: tuz ve şekerli içecekler, ayrıca endüstriyel olarak işlenmiş gıdalar ve kırmızı et, yani sığır eti, domuz, kuzu veya keçi.

Margarin, Schnitzel, Süt


Bu nedenle, çağrılan trans yağların da bir etkisi oldu. Bunlar aynı zamanda doymamış yağ asitleridir, ancak alışılmadık şekilli bir çift bağıdır. Bitki yağının endüstriyel işlemede “sertleştiğinde”, yani yapıldığında ortaya çıkar. Margarin, tıpkı catering gereksiniminden yağ kızartma gibi, trans-yağ asitleri bakımından zengindir. Hazır Sos Hollandaise'de, hazır çiplerde veya fırın patateslerinde çok fazla trans yağ asidi bulunur.

Trans yağlar sadece endüstriyel olarak işlenmiş gıdaların olumsuz etkisini değil, aynı zamanda sütün neden düşük yağ ile daha iyi olması ve kırmızı etle ilgili sorunun ne olduğunu açıklayabildi. Rumenleri olan çim yiyenlerden geliyor. Mikroorganizmalar oradaki yeşillikleri metabolize ettiğinde, daha sonra hayvanların yağlarına biriken trans yağ asitleri ortaya çıkar. Etki yağ inek sütü üzerinde ölçülmelidir: yaklaşık yüzde 0,1 transfett içerir. Önceki çalışmalarda, trans yağ asitleri artmış kalp hastalığı, inme veya diyabet riski ile ilişkilendirildi.


Bu çalışmada, deneklerin denekleri toplam sekiz özel beslenme formu, yüksek tansiyona karşı koruma sağlamak için bir diyet, Akdeniz gıdasının iki çeşidi, vegan diyeti ve özellikle iklimden tasarlanan gıdaları önleyen bir gıda ile karşılaştırıldı. Genel olarak, tüm bu insanlar diyeti bu diyetlerden herhangi birine uyan daha sağlıklı yaşadılar.

Grup, “Tüm besin desenleri meyve, sebze ve tam tahıl tüketimini arttırmaya ve kırmızı ve işlenmiş et tüketimini azaltmaya benzer.” “Ama her diyet özel bileşenleri vurgular.”

2002 yılında Harvard tarafından geliştirilen bir kurallara bağlı olanlar, “alternatif sağlıklı beslenme endeksine” (AHEI) en uygun olanı kaldı. Bu diyet o zaman tüm bilgileri bir araya getirdi, hangi gıdalar kronik hastalıkları önleyebilir ve net miktar spesifikasyonları oluşturur. Diğer şeylerin yanı sıra, birçok sebzeye (günde en az beş kez), tam tahıl (günde en az 90 gram) ve fındıklara (günde en az bir kez) güvenir.


AHEI ayrıca, trans yağ asitlerinin günlük gıdaların yüzde 0,5'inden fazlasını oluşturmadığını ve sadece günde bir kez tatlandırılmış bir içecek veya kırmızı et tüketmeniz gerektiğini öngörüyor.

Diyeti bu kurallara karşılık gelen kişilerin 70 yaşında sağlıklı olma ihtimaline yüzde 86 daha yüksekti. 75 yaşında uygun olma olasılığı onlar için iki katından fazla arttı.


Araştırma ekibi bir basın açıklamasında, yaşlı yetişkinlerin yüzde 80'inin en az bir kronik hastalığı var. Diyerek şöyle devam etti: “Dünya çapında yaşlıların artan payı göz önüne alındığında, sağlıklı yaşlanma bir öncelik haline gelmelidir.”

Bununla birlikte, ekip ayrıca soruşturmasının zayıflığını ifade eder: çalışma katılımcılarının hepsi sağlık sisteminde çalışmıştır, bu nedenle genellikle sağlıklı yaşam tarzı hakkında diğer insanlardan daha fazla şey bilmeleri gerekir. Bu nedenle araştırmacılar, sonuçlarının kısıtlama olmaksızın diğer nüfusa aktarılmamasından korkmaktadır.


Walter Willems, DPA/Nihei