Kanserojen maddeler: Sağlıklı ızgara böyle yapılır

Bad Chatty

New member
Sağlık Kanserojen maddeler

Sağlıklı ızgaralama böyle yapılır



Şu an: 12:56| Okuma süresi: 2 dakika




GettyImages-1704530451




Kaynak: Getty Images/Maryna Terletska


Yüksek sıcaklıklarda biftek, sosis ve sebzeler tekrar ızgarada kalır. Ancak bazı hususlar dikkate alınmazsa yiyecekler sağlığınıza hızla zarar verebilir. Beslenme doktorları bunun nasıl önlenebileceğine dair ipuçları veriyor.





WELT podcast'lerimizi buradan dinleyebilirsiniz

Gömülü içeriğin görüntülenmesi için, üçüncü taraf sağlayıcılar olarak gömülü içeriğin sağlayıcıları da bu izni gerektirdiğinden, kişisel verilerin iletilmesine ve işlenmesine ilişkin geri alınabilir onayınız gereklidir. [In diesem Zusammenhang können auch Nutzungsprofile (u.a. auf Basis von Cookie-IDs) gebildet und angereichert werden, auch außerhalb des EWR]. Anahtarı “açık” konuma getirerek bunu kabul etmiş olursunuz (herhangi bir zamanda iptal edilebilir). Bu aynı zamanda GDPR Madde 49 (1) (a) uyarınca belirli kişisel verilerin ABD dahil üçüncü ülkelere aktarılmasına ilişkin onayınızı da içerir. Bu konuda daha fazla bilgi bulabilirsiniz. Sayfanın altındaki anahtarı ve gizliliği kullanarak onayınızı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz.



GIzgara yemeklerin tadı çok lezzetli. Ancak pas, sağlığımıza zararlı ve bazen kanserojen olan maddeler de üretebilir. Federal Beslenme Merkezi (BZfE), mümkün olan en sağlıklı barbekü deneyiminin nasıl yaşanacağı konusunda ipuçları veriyor.

Örneğin et veya balıktan elde edilen yağ veya marinattan elde edilen yağ, ızgara sırasında kömürün közüne veya elektrikli ızgaranın ısıtma bobinine damlarsa, polisiklik aromatik hidrokarbonlar (PAH'lar) içeren mavimsi bir duman oluşur. Bu maddelerin bazıları kanserojendir ve ızgara yiyeceklerin üzerine yerleşebilir.

Ama bu önlenebilir. Bu, yiyeceğin yanmaz bir ızgara kabında pişirilmesiyle yapılır. Sıvıları doğrudan toplayarak zararlı maddelerin oluşumunu engeller. BZfE'ye göre en uygun olanı: paslanmaz çelikten yapılmış tekrar kullanılabilir kaseler. Bununla birlikte, turşular, domatesler ve beyaz peynir gibi peynirler gibi asitli ve tuzlu yiyecekler için alüminyum kaseler veya alüminyum folyo kullanılmamalıdır. Aksi takdirde alüminyum çözülebilir ve yiyeceğin içine girebilir.

Bu arada, kendinizi marine etmek için ısıya dayanıklı bir yağ kullanmak en iyisidir – örneğin rafine kolza yağı.


ayrıca oku


A orta nadir ızgara dana biftek.  Risk grupları bundan kaçınmalı






Herkes ızgara yaptığı yemeğin kömürleşmediğinden de emin olmalıdır. BZfE'ye göre et sadece bir ila iki dakika boyunca doğrudan köz üzerinde kavrulmalı ve ardından yavaş yavaş kısık ateşte kızartılmalıdır. Et ve sosis ürünleri çok yüksek sıcaklıkta çok uzun süre ızgaralanırsa, heterosiklik aromatik aminler (HAA) gibi şüpheli maddeler oluşur. Vücuttaki metabolik ürünleri genetik olarak zarar verici ve kanserojen etkiye sahip olabilir.


ayrıca oku








Önemli: Et veya sebzelerde tüm dikkatlere rağmen yanık lekeler varsa, bunlar cömertçe giderilmelidir. Izgara patates ve ekmek de çok fazla kızarmamalıdır. Isı çok yüksekse içerdikleri nişastadan zararlı madde akrilamid oluşabilir.

Izgarada Viyana sosisi veya köfte yok


Kasseler, Viyana sosisleri, etli sosisler veya köfteler lezzetli olabilir. Ancak ızgaraya ait değiller. Bunlar genellikle nitrit kür tuzu kullanılarak yapılır ve kür tuzundan elde edilen nitrit, yüksek sıcaklıklarda etteki proteinlerle reaksiyona girerek kanserojen nitrozaminler oluşturabilir.


Burada üçüncü taraflardan içerik bulacaksınız

Gömülü içeriğin görüntülenmesi için, üçüncü taraf sağlayıcılar olarak gömülü içeriğin sağlayıcıları da bu izni gerektirdiğinden, kişisel verilerin iletilmesine ve işlenmesine ilişkin geri alınabilir onayınız gereklidir. [In diesem Zusammenhang können auch Nutzungsprofile (u.a. auf Basis von Cookie-IDs) gebildet und angereichert werden, auch außerhalb des EWR]. Anahtarı “açık” konuma getirerek bunu kabul etmiş olursunuz (herhangi bir zamanda iptal edilebilir). Bu aynı zamanda GDPR Madde 49 (1) (a) uyarınca belirli kişisel verilerin ABD dahil üçüncü ülkelere aktarılmasına ilişkin onayınızı da içerir. Bu konuda daha fazla bilgi bulabilirsiniz. Sayfanın altındaki anahtarı ve gizliliği kullanarak onayınızı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz.



Etinizin veya sosisinizin nitrit içerip içermediği ambalajlı ürünlerin etiketinde belirtilmektedir. Satış tezgahından sosis veya et satın alırsanız, doğrudan oraya sormanız en iyisidir.