Özsaygı için ne yapılmalı ?

Optimist

New member
Özsaygı İçin Ne Yapmalı? Biraz Mizah, Biraz Strateji!

Sevgili forumdaşlar,

Bugün biraz “özsaygı” meselesine değineceğiz. Hem de öyle derin, felsefi falan değil; daha çok gündelik hayatın komik, ama bir o kadar da önemli kısmına odaklanacağız. Yani özsaygımızı nasıl daha sağlam yaparız, buna bakalım. Düşünsenize, sürekli başkalarına değer vermek, kendimizi unuturken herkesin gönlünü kazanmak… Ama o özsaygı dediğimiz şey, karşımızdaki insanın bize laf atarken değil, tam da ruhsal olarak karnımıza yumruğu vurduğu an devreye girmeli, değil mi?

Kadınlar ve erkekler arasında bu konuda stratejik bir fark var gibi görünüyor. Hadi bakalım, bir bakalım, hem erkeklerin hem de kadınların özsaygı konusundaki yaklaşımlarına mizahi bir gözle bakarak biraz gülümseyelim!

Erkeklerin Stratejik Özsaygı Çıkarması: “Oha, Özgüvenim Hadi, Şimdi Savaş Zamanı!”

Erkekler, bir özsaygı sorunu yaşadığında çözüm arayışına girer. Bunu tam anlamıyla "stratejik" bir yaklaşım olarak görmek mümkün. Düşünsenize, bir erkek için özsaygı kaybı; kaybolan bir futbol maçı ya da bir asansöre yanlış binmiş olmak kadar hayati değil. Onlar için bu “kaybedilen” özellikleri geri kazanmak, bazen birkaç dakika içinde o kadar rahat ki… Genelde en hızlı çözüm, spor salonuna gidip biraz "heavy lifting" yaparak orada aradığı cesareti bulmak oluyor. Hani kadınlar için biraz daha duygusal bir bağlamdaysa, erkekler özsaygıyı, "Hadi bakalım, gövdeyi gösterelim!" stratejisiyle çözebiliyor.

Ama biz burada sadece bir "biceps" için bir strateji yapmadığımızı biliyoruz. Gerçekten neye ihtiyaçları var? Biraz kafalarını dinlemek, birkaç zorlu görev çözmek (belki de tek bir oyunla), özsaygıyı en verimli şekilde geri kazanmak… İşte bu, erkeklerin çözüm odaklı, stratejik yaklaşımına ne güzel bir örnek!

Tabii, o kadar da kolay değil; bazen bu stratejilerin biraz daha derinlere inmesi gerekebilir. Çünkü erkeklerin özsaygıyı tekrar kazanmada genelde "Eee, ama bak ben bir tek başıma giyinip dışarı çıkabiliyorum" gibi, yüzeysel bir mantığı var. İşin en komik tarafı, bir zaman sonra hem kendileri hem de başkaları o özsaygıyı bulamıyor, çünkü bazen "hadi bir kahve içelim" demek de bir özgüven egzersizi olabilir.

Kadınların Empatik Özsaygı Yaklaşımı: “Gözlerim ve Ruhum Geriye Kalmamalı”

Şimdi gelelim kadınların özsaygı konusuna… Gerçekten de biz kadınlar, ne zaman biraz özsaygıyı kaybetsek, “Acaba ruhumun derinliklerine bir yolculuk yapmam mı gerek?” diye düşünmeye başlarız. Bu duygusal bir mesele, değil mi? Özsaygı kaybı, genelde kadınların daha çok içsel bir sorgulama yaptığı bir alan. Bir kadının özsaygısını yeniden inşa etmek için en etkili yaklaşım; empati yapmak, derin bir nefes almak ve “Ben buna değer miyim?” sorusuna cevap aramak.

Kadınlar özsaygıyı genellikle başkalarıyla kurdukları ilişkiler aracılığıyla yeniden keşfederler. Gündelik hayatta, bir arkadaşınızın “Evet, harika bir insansınız!” dediği o an, özsaygınızın en güzel yerine dönmeye başlar. Bir de şunu unutmayalım: Kadınlar için özsaygı bir puzzle gibidir; insanlarla kurduğumuz ilişkiler bu puzzle’ın parçalarını birleştirir. Ama… öyle çok fazla parça olur ki, “Benim üzerime bir de bu parçalardan mı bırakıyorsunuz?” dediğiniz olur!

Kadınlar, başkalarına değer verme konusunda sınırlarını yavaş yavaş çizerken, özsaygı kaybını da bir o kadar hassas bir şekilde toplarlar. Genellikle kendilerinin de değerli olduğunu tekrar tekrar hatırlatmak gerekebilir. Kendi içsel yolculukları çok yönlüdür; meditasyon, yoga, arkadaşlarıyla yapılan bir kahve sohbeti, hatta bir hikaye yazmak bile kadının içsel özsaygısını toparlayabileceği güzel yollar olabilir.

Kadınların bu konudaki yaklaşımını anlayınca, o "daha fazla içsel bakış" ihtiyacı olan kısımlar da çok daha netleşiyor. Yani kadınların özsaygı stratejisi, duygusal derinlik ve içsel huzura dayalı daha fazla “önce ben” noktasında odaklanmak oluyor.

Özsaygıyı Artırmanın Genel Yolları: Hem Erkeklere Hem Kadınlara Hitap Eden Renkli Çözümler

Şimdi, her iki tarafı da mutlu edecek birkaç pratik öneriye ne dersiniz? Gelin, bu stratejileri hem erkekler hem kadınlar için birleştirerek güzel bir karışım yaratıp özsaygıyı artıralım:

1. Kendinize Zaman Ayırın: Kadınlar için "sohbet edin", erkekler için "spor yapın" gibi görünüyor ama ikisini de birlikte deneyin. Belki erkekler de bir yoga grubuna katılabilir, kadınlar da futbol maçı izleyebilir!

2. Yaralı Egoya Merhem Olun: İnsanlar hatalar yapar, ancak hatalar kişisel değerimizle ilgili değildir. Bir hata yaptığınızda, özsaygınızı kaybetmek yerine "Bu hatayı yaparak bir şey öğrendim" demek daha faydalı olacaktır.

3. Gerçekçi Olun: Özsaygıyı sadece başkalarının gözünden değil, kendi gözünüzden de sorgulayın. Herkesin her konuda mükemmel olamayacağını kabul edin, ama yine de çaba sarf etmek gerekir.

Sonuçta: Ne Yapmalı?

Özsaygıyı bir an için kaybettiğinizde, hemen çözüme ulaşmaya çalışın, ama unutmayın, bu sadece hızlı bir düzeltme değil. Eğlenceli ve stratejik bir yaklaşım, bazen gülüp geçmek de olabilir. Hedefimiz özsaygıyı kazanmaksa, hepimiz biraz mizah katmalı, hayatı daha fazla ciddiye almamalıyız. Erkekler için “hadi bakalım” diyebiliriz, kadınlar için ise “kendimizi sevmek, en güzel özsaygı çalışmasıdır” diyebiliriz.

Peki siz ne düşünüyorsunuz? Erkekler özsaygılarını genelde spor salonunda mı toplar, kadınlar mı daha duygusal olarak toparlar? Yorumlarınızı aşağıda bekliyorum, hadi bakalım, biraz tartışalım!