Şeker Alternatifi: Hangi tatlandırıcılar şekere sağlıklı bir alternatiftir?

Bad Chatty

New member
Statlandırıcılar oldukça etkilidir, yani şekerden birçok kez daha tatlıdır. Berlin Charité’deki Endokrinoloji ve Metabolik Tıp Kliniği’nden Stefan Kabisch, “Kimyasal bir bakış açısından, farklı şekilde yapılandırılmış ve farklı etki biçimlerine sahip renkli bir maddeler yelpazesidir” diyor. Hatta bazılarının tadı acıdır. Bazıları bağırsakta emilirken bazıları emilmez.

Kuzey Ren-Vestfalya’daki tüketici merkezinden Katrin Böttner, “Şekere kıyasla, tatlandırıcıların diş çürümesine neden olmamaları ve kalori içermemeleri gibi bir avantajı var” diyor. Asesülfam K (E 950), aspartam (E 951), siklamat (E 952) veya sakarin (E 954) ve Stevia’dan elde edilen steviol glikozitler (E 960a) dahil olmak üzere on iki tatlandırıcı şu anda AB’de onaylanmıştır. Şeker ikameleri ise şeker alkolleridir. Doktor Kabisch, “Hepsinin benzer bir kimyasal yapısı var” diyor. Eritritol (E 968), sorbitol (E 420) ve ksilitol (E 967) dahil sekiz şeker muadili şu anda AB’de onaylanmıştır.

Tatlandırma güçleri şeker aralığında veya daha azdır. Kalorileri var ama şekerden daha az. Buradaki tek istisna, kalorisi olmayan eritritoldür. Stefan Kabisch, “Bakteriler tarafından bağırsakta ayrıştırılmaz, tamamen emilir ve idrarla atılır” diyor. “Örneğin, fırında eritritol kullanabilirsiniz, tıpkı şeker kullanabileceğiniz gibi.”


eritritol hakkında daha fazla







Bununla birlikte, büyük miktarlarda şeker yerine geçen maddeler, şişkinlik veya ishal gibi mide-bağırsak sorunlarına neden olabilir. Katrin Böttner, “Bireysel tolerans değişir, bunu bilmelisiniz çünkü semptomlarınızı buna hiç bağlamayabilirsiniz” diyor.

Ancak tüm bu maddeler şekere daha sağlıklı bir alternatif midir? En başından beri: Şeker tüketiminin hesabını yapan herkes, yalnızca yiyeceğe eklenen endüstriyel şekeri de hesaba katmak zorunda değildir. Meyveye ek olarak, bal veya agav şurubu doğal olarak tatlı maddeyi içerir. Kabisch, “Bu aynı zamanda sıvı şekerdir, bu nedenle sağlık açısından endüstriyel şekerden farklı bir şekilde sınıflandırılması pek mümkün değildir” diyor.

Şeker, enerjisi yoğun bir besin olsa da onsuz onlarca yıl hayatta kalabiliriz. Bununla birlikte, vücudumuz evrimsel olarak şeker yemeyi sevmek ve büyük miktarlarda şeker kullanmak üzere eğitilmiştir. Kabisch, “Bu program kurulduğunda, uzun süre yiyecek yoktu, bu nedenle yağ rezervleri oluşturmak mantıklıydı” diyor. Bugün farklı görünüyor. Ama beyin ödüllendirme sistemimiz her şeker uyarısıyla devreye giriyor.

“Sağlıklı” bir şeker miktarını tespit etmek zordur. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Alman Beslenme Derneği (DGE), şeker şeklinde günlük alınması gereken kalorinin yüzde onundan fazlasının tüketilmemesi gerektiğini belirtmektedir. 2000 kcal’lik bir kalori gereksinimi ile bu, yaklaşık 50 gram şeker olacaktır. Ancak bu sadece serbest şekeri etkiler. Yani ürünlerde bulunan veya doğal olarak bal, meyve suları veya şuruplarda bulunan. Taze meyveden elde edilen şeker bunlardan biri değildir.

Stefan Kabisch, “Şeker açıkça bir sağlık sorunudur, tatlandırıcılar ve şeker ikameleri daha azdır” diyor. Yeterli araştırma yapılmadığı için hangi maddelerin daha az zararlı ya da aslında daha sağlıklı olduğunu söylemek mümkün değil.

Uzmanlar, çalışma durumu net değil, veri durumu eksik, birçok çalışma metodolojik olarak kusurlu, diye özetliyor. Katrin Böttner, “Nihayetinde bu, herkesin kendisi için vermesi gereken bir değerlendirme ve kişisel bir karardır” diyor. “Çalışmaların çoğu tatlandırıcıların herhangi bir olumsuz sağlık etkisini doğrulayamasa da, hala yapılacak çok sayıda araştırma var.”


Obezite hakkında daha fazla bilgi


Kahvaltı yapan insanlar iştahlarını daha iyi kontrol edebilirler.



“Bir İmparator gibi Sabah”






Çikolata kaplı çocuk






Adam karısını büyük bir ağacın altında öpüyor.






Bir sonbahar manzarasında bir bankta sırtları kameraya dönük oturan kıdemli çift









Gözlemsel çalışmalar, örneğin, aşırı tatlandırıcı tüketen kişilerin fazla kilolu olma ve şeker hastası olma olasılığının daha yüksek olduğunu göstermiştir. Stefan Kabisch, “Ancak burada muhtemelen ters bir nedensellik var” diyor. Yani hastalığa neden olan tatlandırıcılar değil, şeker hastaları tatlandırıcı tüketmeye başlayarak şeker hastalığını kontrol altında tutmaya çalıştı.

Stefan Kabisch, “Şeker ikame maddeleri hakkında daha da az araştırma var, ancak bağırsak florasının değişmekte olduğu zaten açık” diyor. Bu nedenle Crohn hastalığı veya hassas bağırsak sendromu gibi bağırsak hastalıkları olan kişiler dikkatli olmalıdır.

Uzun süreli sütten kesme gerekli


Kabisch ve Böttner, uzun vadede kendi şeker tüketiminizi azaltmanızı öneriyor. Bu yüzden en sağlıklı çözüm, tatlı ihtiyacınızı tatlandırıcılarla gidermek değil, kendinizi bu alışkanlıktan vazgeçirmektir.

Burada azim gereklidir. Birkaç gün oruç tutmanın uzun vadede faydası olmaz. Stefan Kabisch, “Kendinizi uzun vadede tatlı yeme ihtiyacından uzaklaştırmak zorundasınız” diyor. “Yapılabilir, herkes için değil ve her zaman aynı ölçüde değil, ama işe yarıyor.”

Ayrıca önemli: Alışveriş yaparken içindekiler listesine bakın. Katrin Böttner, “Tatlandırıcılar, işlenmiş gıdalarda düşündüğünüzden daha fazla yer alıyor” diyor. Yani beklemediğiniz yerde bile, sadece tatlı limonatalarda değil. İyi olan şey: Listede ya E numarasıyla ya da isimleriyle ve “tatlandırıcı” olarak yer almaları gerekiyor.


WELT podcast’lerimizi buradan dinleyebilirsiniz.

Gömülü içeriğin görüntülenmesi için, üçüncü taraf sağlayıcılar olarak gömülü içeriğin sağlayıcıları bu izni talep ettiğinden, kişisel verilerin iletilmesi ve işlenmesine ilişkin geri alınabilir onayınız gereklidir. [In diesem Zusammenhang können auch Nutzungsprofile (u.a. auf Basis von Cookie-IDs) gebildet und angereichert werden, auch außerhalb des EWR]. Anahtarı “açık” konumuna getirerek, bunu kabul etmiş olursunuz (herhangi bir zamanda iptal edilebilir). Buna, GDPR Madde 49 (1) (a) uyarınca belirli kişisel verilerin ABD dahil üçüncü ülkelere aktarılmasına verdiğiniz onay da dahildir. Bununla ilgili daha fazla bilgi bulabilirsiniz. Onayınızı istediğiniz zaman anahtar ve sayfanın alt kısmındaki gizlilik aracılığıyla geri çekebilirsiniz.



“Aha! On dakikalık günlük bilgi” WELT’in bilgi podcast’idir. Her salı, çarşamba ve perşembe bilim alanından günlük soruları yanıtlıyoruz. Podcast’e Spotify, Apple Podcasts, Deezer, Amazon Music ve diğerleri üzerinden veya doğrudan RSS beslemesi aracılığıyla abone olun.