Bad Chatty
New member
Bir düğmeye basma kitapları zaten mümkündür. Yakında, ekstra besinlerle bireysel olarak koordine edilmiş yemekler gelecek. Araştırmacılar kliniklerde ve evde basılan gıdalar üzerinde çalışırlar ve aynı zamanda pratik faydaları vardır.
Mutfak teknolojisi son on yıllarda hızla gelişti. Yemek pişirirken size rehberlik eden mutfak makineleri veya yakında sona eren yemeğe göz kulak olmaya yardımcı olan uygulamalar bir süre önce bir bilim kurgu olarak kabul edilirdi. Şimdi bir 3D gıda yazıcısı yakında mutfaklara taşınabilir.
Hohenheim Üniversitesi'nden Gıda Teknolojili Mario Jekle, örneğin bir düğmeye basarak açıklıyor. Hamur bir kartuşun içine doldurulur – “ve sonra ön tarafta çok ince bir iplik çıkar.”
Gıda teknisyenine göre, basınç ilkesi bir ağaç kekine benzer: katmanlarda bir şeyler uygularsınız. Geleneksel üretimdeki belirleyici fark, prefabrik bir forma ihtiyacınız olmamasıdır. “Bu, son derece esnek olduğum ve teorik olarak yaptığım her parçanın farklı bir biçimde üretebileceği anlamına geliyor.” Yazdırmadan önce tek gereksinim: Her şey önce dijital olarak oluşturulmalıdır – yani bir bilgisayar veya cep telefonu yardımıyla.
Jekle bu konuyu uzun zamandır araştırıyor. Geçen yıl “NPJ Science of Food” dergisindeki meslektaşlarıyla birlikte bir genel bakış makalesi yayınladı.
Teknoloji zaten bazı şirketlerde pratik yapıyor: Örneğin, Marzipan düğün çiftleri konfeksiyondaki düğün pastaları için basılabilir, diyor Jekle. Bu kişiselleştirilmiş ürünler oldukça pahalı olsa da, 3D yazıcı önemli ölçüde daha fazla kullanılabilir. Özellikle her yerde, örneğin bireysel parçalar veya 200'e kadar miktarlar üretmekle ilgilidir. Teknik bir gelişme ile önemli ölçüde daha yüksek miktarlar da mümkündür.
Prensip olarak, baskı henüz sabit bir şekle sahip olmayan tüm yiyeceklerle, yani bir kartuştan basılabilir. Gerçek zorluk basınçtan sonra gelir: Basınçlı malzeme bir dereceye kadar olsa da, örneğin yiyecekleri bir bıçak ve çatalla tüketebilmesi için bir uyum sunmalıdır. Jekle, “Bu, bugün özel uygulamalar için zaten mümkün” diyor. Bunun iyi bir örneği daha önce bahsedilen Marzipan'dır.
Kişiselleştirilmiş beslenme için önemli
Diğer malzemelerle, diğer prosedürlerin üstün olması gerekir. Bir seçenek, örneğin, basıldıktan sonra yiyecekleri ısıtmaktır: ayrı bir fırında veya doğrudan yazıcıya bir tür arka odada. “Örneğin, kendini veya malzemeyi ısıtabilecek bir yazıcımız var” diyor gıda teknisyen. Teorik olarak, bu da ev kullanımı için de mümkündür.
Jekle ve ekibi şu anda lif benzeri yapıları yeniden üretmeye çalışıyor. Bunlar et alternatifleri için ihtiyaç duyulacaktır. Jekle, öncelikle kişiselleştirilmiş beslenme amacıyla fırsatları görüyor. 3D baskının bu diyetin tahtada çalışabileceği tek teknoloji olduğuna ikna olmuştur. Gelecekteki vizyonlarından biri, bir yazıcının hala eve giderken evde yaptığı bitki tabanlı biftek.
Bu biftek ayrı ayrı ihtiyaçlarına göre uyarlanacak ve örneğin, ne kadar spor yaptığına ve ertesi gün ne yaptığına uyum sağlamak için malzemeleri uyarlayacaktı. Örneğin, biftek daha fazla lif, daha fazla protein veya biraz daha fazla vitamin içerir. Jekle, “Bu aslında Food 3D baskısından en büyük fayda” diyor.
Teknoloji daha fazla avantaj sunuyor: Örneğin, gerektiğinde üretilebileceği için gıda atıklarından kaçınılabilir. Buna ek olarak, geleneksel gıda üretimi -ürünler tarafından olduğu gibi beslenmeye entegre etmek daha iyidir.
Buna ek olarak, 3D yazıcıdan gelen yenilebilir ürünler de tıbbi beslenme alanında potansiyel sunmaktadır. Örneğin, basılı – ve özellikle belirgin bir ürün – ayrı ayrı uyarlanmış ve dozlu diyet takviyeleri veya diğer maddeler içerebilir.
Teknoloji ile doğrudan eczanelerde veya hastanelerde yapılabilir ve bireysel gereksinimlere uyarlanabilir. Bununla birlikte, bu tür uygulamaların, diğer şeylerin yanı sıra, yasal durum ve hastaların güvenliği açısından birçok soru işareti ile doğru bir şekilde sağlandığını söyledi.
Almanya'da, 3D yazıcısı tabletler şu anda çeşitli kliniklerde üretiliyor ve test ediliyor. Kanserli çocuklar için kullanım için, Hamburg-Eppendorf Üniversite Hastanesi (UKE) bir ekip şu anda kalp, yıldız veya sakızlı ayı olarak basılabilecek tabletleri çiğniyor. 3D yazıcıdan gelen ürünler UKE'ye göre tatlıdır, ahududu gibi tadı ve çocukları bulantıdan kemoterapi yoluyla koruması gerekiyor.
Çalışma çocuklarla başarılı olursa olağan acı tabletleri değiştirebilirsiniz. Kıdemli doktor Beate Winkler, bazı çocuklar geleneksel ürünlerin tadını o kadar korkunç buluyorlar. “Diğerleri için yutmak için çok büyükler.”
Birkaç ilaç alması gereken yaşlı insanlar da yeni prosedürden yararlanabilir. UKE'de Parkinson hastaları için 3D yazıcıdan haplarla bir girişim var. Her iki durumda da, aktif bileşen miktarı ayrı ayrı dozlanabilir.
Püre Yiyecekleri Şekle Getirin
Uzmanlar ayrıca yaşlıların diyetini basılı gıdaların olumlu bir etkisi umuyor. Bir pilot çalışmada, Erlangen-Nuremberg Üniversitesi'nden beslenme uzmanı Dorothee Volkert liderliğindeki bir ekip teknolojinin geriatride nasıl kullanılacağını araştırdı.
Volkert, püre gıdaya ihtiyaç duyan insanların kullanımı incelendi – “artık sert yiyecekleri çiğnemeyen çiğneme ve yutma bozuklukları olan insanlar” diyor. “3D baskının yardımıyla, tekrar püresi iyi alabilirsiniz.” Örneğin, plakadaki bir sosis kütlesi yine bir bratwurst şekline sahipse, yiyecek bir püreden çok daha çekicidir.
Ek bir avantaj, besin maddelerine saf yiyeceklerin eklenebilmesidir. “O zamanlar bulaşıkları daha önemli hale getirmek için protein ve yağ ile zenginleştirdik.” Bu şekilde, küçük bir gıda hacminde daha fazla enerji ve daha fazla besin yerleştirilebilir. Çiğneme ve yutma bozukluğu olan yaşlı insanların genellikle sadece küçük miktarları vardır ve bu nedenle genellikle yeterli enerji ve besinleri emme sorunları vardır.
16 kişide – altı haftadan fazla da – ekip o zaman silikon formlarla çalışsa bile, 3D baskının kabulü test edildi. Çünkü teknoloji henüz gereken miktarları yazdıracak kadar uzak değildi.
Volkert, “Yanıt dahil herkes için son derece olumluydu” diyor. Buna ek olarak, çalışma katılımcıları öncekinden önemli ölçüde daha fazla enerji ve protein emerdi. Çiğneme ve yutma bozuklukları olan insanlar için, yiyecek daha kolay yiyebilirseniz ve aynı zamanda görsel izlenimi tada geri getirirseniz bir avantajdır. Çünkü iyi bilindiği gibi, göz yiyor. 3D yazıcıdan bir vegan somon alternatifi bugün büyük bir süpermarket zincirinden satın alınabilir.
Jekle, önümüzdeki beş ila on yıl içinde çok şey gelişeceğini varsayıyor. “Bence ev kullanımı için de çok ilginç olacak.” Bilim adamı, en geç on yıl içinde, bu tür yazıcılar basitçe satın alabileceklerini tahmin ediyor.
Anne Stein, DPA/Bölge
Mutfak teknolojisi son on yıllarda hızla gelişti. Yemek pişirirken size rehberlik eden mutfak makineleri veya yakında sona eren yemeğe göz kulak olmaya yardımcı olan uygulamalar bir süre önce bir bilim kurgu olarak kabul edilirdi. Şimdi bir 3D gıda yazıcısı yakında mutfaklara taşınabilir.
Hohenheim Üniversitesi'nden Gıda Teknolojili Mario Jekle, örneğin bir düğmeye basarak açıklıyor. Hamur bir kartuşun içine doldurulur – “ve sonra ön tarafta çok ince bir iplik çıkar.”
Gıda teknisyenine göre, basınç ilkesi bir ağaç kekine benzer: katmanlarda bir şeyler uygularsınız. Geleneksel üretimdeki belirleyici fark, prefabrik bir forma ihtiyacınız olmamasıdır. “Bu, son derece esnek olduğum ve teorik olarak yaptığım her parçanın farklı bir biçimde üretebileceği anlamına geliyor.” Yazdırmadan önce tek gereksinim: Her şey önce dijital olarak oluşturulmalıdır – yani bir bilgisayar veya cep telefonu yardımıyla.
Jekle bu konuyu uzun zamandır araştırıyor. Geçen yıl “NPJ Science of Food” dergisindeki meslektaşlarıyla birlikte bir genel bakış makalesi yayınladı.
Teknoloji zaten bazı şirketlerde pratik yapıyor: Örneğin, Marzipan düğün çiftleri konfeksiyondaki düğün pastaları için basılabilir, diyor Jekle. Bu kişiselleştirilmiş ürünler oldukça pahalı olsa da, 3D yazıcı önemli ölçüde daha fazla kullanılabilir. Özellikle her yerde, örneğin bireysel parçalar veya 200'e kadar miktarlar üretmekle ilgilidir. Teknik bir gelişme ile önemli ölçüde daha yüksek miktarlar da mümkündür.
Prensip olarak, baskı henüz sabit bir şekle sahip olmayan tüm yiyeceklerle, yani bir kartuştan basılabilir. Gerçek zorluk basınçtan sonra gelir: Basınçlı malzeme bir dereceye kadar olsa da, örneğin yiyecekleri bir bıçak ve çatalla tüketebilmesi için bir uyum sunmalıdır. Jekle, “Bu, bugün özel uygulamalar için zaten mümkün” diyor. Bunun iyi bir örneği daha önce bahsedilen Marzipan'dır.
Kişiselleştirilmiş beslenme için önemli
Diğer malzemelerle, diğer prosedürlerin üstün olması gerekir. Bir seçenek, örneğin, basıldıktan sonra yiyecekleri ısıtmaktır: ayrı bir fırında veya doğrudan yazıcıya bir tür arka odada. “Örneğin, kendini veya malzemeyi ısıtabilecek bir yazıcımız var” diyor gıda teknisyen. Teorik olarak, bu da ev kullanımı için de mümkündür.
Jekle ve ekibi şu anda lif benzeri yapıları yeniden üretmeye çalışıyor. Bunlar et alternatifleri için ihtiyaç duyulacaktır. Jekle, öncelikle kişiselleştirilmiş beslenme amacıyla fırsatları görüyor. 3D baskının bu diyetin tahtada çalışabileceği tek teknoloji olduğuna ikna olmuştur. Gelecekteki vizyonlarından biri, bir yazıcının hala eve giderken evde yaptığı bitki tabanlı biftek.
Bu biftek ayrı ayrı ihtiyaçlarına göre uyarlanacak ve örneğin, ne kadar spor yaptığına ve ertesi gün ne yaptığına uyum sağlamak için malzemeleri uyarlayacaktı. Örneğin, biftek daha fazla lif, daha fazla protein veya biraz daha fazla vitamin içerir. Jekle, “Bu aslında Food 3D baskısından en büyük fayda” diyor.
Teknoloji daha fazla avantaj sunuyor: Örneğin, gerektiğinde üretilebileceği için gıda atıklarından kaçınılabilir. Buna ek olarak, geleneksel gıda üretimi -ürünler tarafından olduğu gibi beslenmeye entegre etmek daha iyidir.
Buna ek olarak, 3D yazıcıdan gelen yenilebilir ürünler de tıbbi beslenme alanında potansiyel sunmaktadır. Örneğin, basılı – ve özellikle belirgin bir ürün – ayrı ayrı uyarlanmış ve dozlu diyet takviyeleri veya diğer maddeler içerebilir.
Teknoloji ile doğrudan eczanelerde veya hastanelerde yapılabilir ve bireysel gereksinimlere uyarlanabilir. Bununla birlikte, bu tür uygulamaların, diğer şeylerin yanı sıra, yasal durum ve hastaların güvenliği açısından birçok soru işareti ile doğru bir şekilde sağlandığını söyledi.
Almanya'da, 3D yazıcısı tabletler şu anda çeşitli kliniklerde üretiliyor ve test ediliyor. Kanserli çocuklar için kullanım için, Hamburg-Eppendorf Üniversite Hastanesi (UKE) bir ekip şu anda kalp, yıldız veya sakızlı ayı olarak basılabilecek tabletleri çiğniyor. 3D yazıcıdan gelen ürünler UKE'ye göre tatlıdır, ahududu gibi tadı ve çocukları bulantıdan kemoterapi yoluyla koruması gerekiyor.
Çalışma çocuklarla başarılı olursa olağan acı tabletleri değiştirebilirsiniz. Kıdemli doktor Beate Winkler, bazı çocuklar geleneksel ürünlerin tadını o kadar korkunç buluyorlar. “Diğerleri için yutmak için çok büyükler.”
Birkaç ilaç alması gereken yaşlı insanlar da yeni prosedürden yararlanabilir. UKE'de Parkinson hastaları için 3D yazıcıdan haplarla bir girişim var. Her iki durumda da, aktif bileşen miktarı ayrı ayrı dozlanabilir.
Püre Yiyecekleri Şekle Getirin
Uzmanlar ayrıca yaşlıların diyetini basılı gıdaların olumlu bir etkisi umuyor. Bir pilot çalışmada, Erlangen-Nuremberg Üniversitesi'nden beslenme uzmanı Dorothee Volkert liderliğindeki bir ekip teknolojinin geriatride nasıl kullanılacağını araştırdı.
Volkert, püre gıdaya ihtiyaç duyan insanların kullanımı incelendi – “artık sert yiyecekleri çiğnemeyen çiğneme ve yutma bozuklukları olan insanlar” diyor. “3D baskının yardımıyla, tekrar püresi iyi alabilirsiniz.” Örneğin, plakadaki bir sosis kütlesi yine bir bratwurst şekline sahipse, yiyecek bir püreden çok daha çekicidir.
Ek bir avantaj, besin maddelerine saf yiyeceklerin eklenebilmesidir. “O zamanlar bulaşıkları daha önemli hale getirmek için protein ve yağ ile zenginleştirdik.” Bu şekilde, küçük bir gıda hacminde daha fazla enerji ve daha fazla besin yerleştirilebilir. Çiğneme ve yutma bozukluğu olan yaşlı insanların genellikle sadece küçük miktarları vardır ve bu nedenle genellikle yeterli enerji ve besinleri emme sorunları vardır.
16 kişide – altı haftadan fazla da – ekip o zaman silikon formlarla çalışsa bile, 3D baskının kabulü test edildi. Çünkü teknoloji henüz gereken miktarları yazdıracak kadar uzak değildi.
Volkert, “Yanıt dahil herkes için son derece olumluydu” diyor. Buna ek olarak, çalışma katılımcıları öncekinden önemli ölçüde daha fazla enerji ve protein emerdi. Çiğneme ve yutma bozuklukları olan insanlar için, yiyecek daha kolay yiyebilirseniz ve aynı zamanda görsel izlenimi tada geri getirirseniz bir avantajdır. Çünkü iyi bilindiği gibi, göz yiyor. 3D yazıcıdan bir vegan somon alternatifi bugün büyük bir süpermarket zincirinden satın alınabilir.
Jekle, önümüzdeki beş ila on yıl içinde çok şey gelişeceğini varsayıyor. “Bence ev kullanımı için de çok ilginç olacak.” Bilim adamı, en geç on yıl içinde, bu tür yazıcılar basitçe satın alabileceklerini tahmin ediyor.
Anne Stein, DPA/Bölge