Adillik ne demek sözlük anlamı ?

Tumenbay

Global Mod
Global Mod
Adalet: "Herkese Aynı Düşünce, Ama Farklı Bir Kupa!"

Bir gün sabah kahvemi içiyorum, bir yanda yanımda sürekli telefonla konuşan arkadaşım ve her zamanki gibi gündem sohbeti... “Ya, bu adalet meselesi var ya, gerçekten kimse doğru düzgün anlamıyor,” dedi. Bunu duyduğumda, şaşkınlıkla kafamı kaldırıp, "Hani o 'herkesin eşit şekilde muamele gördüğü' şey mi?" dedim. O anki bakış açımda, adaletin bir anda 'herkesin hakkını alması' değil, daha çok 'herkesin hakkını ne şekilde almak istediği' ile alakalı olduğu kafama yerleşti. İronik bir şekilde, “Adalet aslında bizim ne kadar farklı bakış açılarına sahip olduğumuzun bir yansıması mı?” sorusunu sordum.

Evet, arkadaşım hala telefonla konuşurken, ben de kelimelerimi toparlamaya çalışıyordum. Adalet, ne kadar evrensel bir kavram olsa da herkesin buna yaklaşımı bir o kadar farklı. Hatta bazen adaletin kendisi, “Ne olursa olsun, bir taraf kaybeder, diğer taraf kazanır” gibi düşüncelerle şekilleniyor. Ama bunun asıl anlamı, adaletin, o kazanan-kaybeden çizgisinin çok ötesinde bir şey olduğunu anladım. Şimdi gelin, bu “adalet nedir?” sorusuna biraz eğlenceli bir açıdan bakalım.

Adaletin Sözlük Anlamı: Herkesin Kendi Yerini Bulması

Evet, belki de en basit tanımını yapalım: Adalet, "herkesin hak ettiği şekilde muamele görmesi, eşitlik ve tarafsızlık ilkesine dayanarak hareket edilmesi" olarak tanımlanıyor. Sözlükte öyle der! Ama biz, kahvemi içerken arkadaşım ve ben biraz daha derine inerek düşündük. Aslında, adaletin her toplumda, her bireyde farklı bir yansıması var. Toplumsal ve kişisel bir kavram olarak, adalet, her zaman tarafsız ve doğru olmanın ötesine geçiyor.

Örneğin, Ahmet’in ve Zeynep’in gözünden bakalım. Ahmet, çözüm odaklı bir erkek olarak, “Adalet, her zaman doğru ve net olmalı. Karar ver, bitti!” yaklaşımında. Zeynep ise, empatik bakış açısıyla, “Herkesin farklı ihtiyaçları var, bu yüzden herkesin durumunu anlamadan bir şey yapmam doğru olmaz” diyor. Yani, adalet konusunda baktıkları pencereler farklı, ama aslında ikisinin de söylediği şeyler önemli. Ahmet'in çözüm odaklı yaklaşımı, bazen çok basit ve hızlı olmasına rağmen, Zeynep’in derinlemesine düşünme süreci, daha geniş ve uzun vadeli bir iyileşme getirebiliyor.

Toplumsal Adalet: Herkesin Kendi Hakkını Bulması

Bir yandan, adaletin toplumsal yansıması da var. Hepimiz bir şekilde, bireysel haklarımızı, toplumun genel yapısı içinde yerimizi almak için adalet arıyoruz. İşte tam bu noktada, kişisel görüşlerinize göre adaletin şekli değişiyor. Özellikle kadın ve erkek bakış açılarıyla ilgili toplumda var olan klişelere değinmek gerekirse, erkeklerin genellikle çözüm odaklı, kadınların ise empatik ve ilişkisel yönlere daha çok odaklanması bir bakıma toplumsal normlardan kaynaklanıyor.

Ancak, burada önemli bir şey var: Adaletin ölçütü, herkese eşit şekilde verilmiş olan 'hak' değil. Bazen, eşitlik değil, denklik önemli olabilir. Örneğin, Zeynep’in adalet anlayışı, birinin çok fazla acı çektiğini görüp ona ekstra bir şans vermek olabilir. Yani, her iki tarafta adaletin farklı anlamları olabilir, ama önemli olan, sonucun herkes için sürdürülebilir ve anlamlı olması. Bu da, adaletin sadece basit bir formül olmadığını, daha çok kişisel bir tercihten ziyade, kolektif bir sorumluluk olduğuna işaret eder.

Adaletin Kısa Hikayesi: "Herkesin Aynı Kupa!"

Gelelim, adaletin kişisel örneğimize. Farz edelim ki, Zeynep ve Ahmet bir parkta yürüyüş yapıyorlar. Zeynep, "Benim için önemli olan, her insanın duygusal olarak tatmin olması. Mesela, birini dinlemek, ona değer verdiğini göstermek, o kişinin daha iyi hissetmesini sağlamak... Bu, adaletin önemli bir parçasıdır" diyor. Ahmet ise hemen, "Ama Zeynep, o kişiye ne kadar zaman harcayabilirsin ki? Onun yerine, herkesin çabucak çözüme ulaşabileceği bir düzen kurmalıyız. Adaletin ne kadar hızlı ve etkili olursa, o kadar faydalıdır" diyor. Burada, Zeynep’in "herkesin duygusal olarak tatmin olması" gibi uzun vadeli bir bakış açısı ile Ahmet’in "etkili ve hızlı çözüm" yaklaşımı arasında bir çatışma ortaya çıkıyor. Her ikisi de doğru, her ikisi de kendi bakış açısına göre "adil."

Sonra birden, Zeynep ve Ahmet’in parkta karşılaştıkları bir kafe sahibine bakıyorum. Kadın kafe sahibesi, her masaya aynı özenle hizmet ediyor, bazen en çok ihtiyacı olan müşteriye ekstra tatlılar veriyor. Kendisinin de birkaç kötü gün geçirdiği, ama buna rağmen her zaman güleryüzlü olduğu için, oradaki herkesin mutlu bir şekilde kahvelerini içtiklerini görüyorsunuz. İşte bu, adaletin farkındalığı. Kendi yerini bilen, insanlara sadece eşit değil, dengeyi sağlayacak şekilde yaklaşan bir adalet anlayışı.

Adalet, Sonuçta Bireysel Bir Yolculuktur

Sonuç olarak, adaletin kişisel ve toplumsal yansıması bir bütünün parçalarıdır. Kimisi çözüm odaklı, kimisi empatik, kimisi de karmaşık bir şekilde düşünerek adaletin peşinden gider. Ama gerçek adalet, farklı bakış açılarını anlamak, saygı duymak ve her bireye değerli olduğunu hissettirecek bir ortam yaratmaktan geçer. Hem kendimizi hem de başkalarını daha iyi anlamaya çalışmak, belki de hepimizin iyileşmesi ve gerçek adaletin toplumda yerleşmesi için en iyi yol.

Peki, sizce adalet nedir? Kişisel yaşamınızda adalet anlayışınız, toplumda gördüğünüz adalet anlayışıyla ne kadar örtüşüyor? Adalet, hızla çözülmesi gereken bir şey mi, yoksa daha uzun vadeli, ilişki odaklı bir şey mi olmalı?