Hergun bir yerden göçmek ne iyi Mevlana ?

Optimist

New member
Her Gün Bir Yerden Göçmek Ne İyi? – Mevlana’nın Dediği Gibi

Düşünsenize, sabah kalkıyorsunuz, kahvenizi yudumluyorsunuz ve aklınıza Mevlana’nın o meşhur sözü geliyor: “Her gün bir yerden göçmek ne iyi.” İçinizden de diyorsunuz ki, “İyi güzel de, kardeşim ben daha mutfaktaki bulaşıkları kaldıramıyorum, hangi göçten bahsediyoruz?” İşte tam burada hem mizah hem de felsefe devreye giriyor. Gelin forumumuzda bu sözü masaya yatıralım; erkeklerin çözüm odaklı yaklaşımıyla kadınların empatik yorumlarını birleştirelim.

---

Erkek Gözüyle: “Göçmek Demek Yeni Plan, Yeni Strateji!”

Erkeklerin çoğu, bu sözü duyduğunda hemen bir Excel tablosu açar gibi oluyor. Onlara göre “her gün göçmek” aslında her gün yeni bir strateji kurmak, hayatı satranç tahtası gibi görmek demek. Bir erkek forum üyesi şöyle diyebilir:

“Arkadaş, Mevlana burada aslında diyor ki; ‘Bir yere fazla takılıp kalma, sistemi resetle.’ Yani işe giderken aynı yoldan gitme, işteki sunumu hep aynı kalıpla yapma. Strateji değiştir!”

Onların gözüyle göçmek, bavul toplayıp taşınmak değil; zihni sürekli güncellemek. Çünkü erkek zihni için değişim, yeni bir plan yapma fırsatıdır.

---

Kadın Gözüyle: “Göçmek Kalbin Hafiflemesi Demek”

Kadınlar bu söze baktığında ise bambaşka bir pencereden görüyor. Onlara göre göçmek, gönlün yüklerini bırakmak, kalbi hafifletmek ve yeni ilişkilere, yeni duygulara alan açmak demektir. Bir kadın forum üyesi şöyle yazabilir:

“Her gün göçmek demek, dünkü kırgınlığı taşımamak, bugünün gülüşünü gölgelememek demek. İnsan sevincini de acısını da yenileyince hayat güzelleşiyor.”

Yani kadın bakışında göçmek, duygusal bir dönüşümün adı. Bavul değil; kalbin içindekileri toparlamak.

---

Forum Yorumları: “Göçmek Bavul Toplamak mı, Ruhun Yenilenmesi mi?”

Bir forum başlığında bu söz açıldığında, yorumlar tam da şöyle akıp gider:

- Üye1 (erkek): “Benim için göçmek, iş değiştirmek gibi. İnsan aynı yerde sıkışıp kalınca körelir. Göç, tazelenme!”

- Üye2 (kadın): “Ben daha çok ruhsal yönüne bakıyorum. Göçmek bana göre, her sabah eski dertleri bırakıp yeni umutlarla uyanmak.”

- Üye3 (mizahçı): “Göçmek dediğiniz şey benim için her gün evde televizyon kumandasını kaybetmek. Bir odadan öbürüne göç ediyorum resmen!”

Bu çeşitlilik, forumun en güzel yanı: herkes kendi “göçünü” farklı yorumluyor.

---

Modern Hayatta Göç: Sadece Taşınmak Değil

Mevlana’nın sözü 13. yüzyıldan gelsin ama 21. yüzyılda da capcanlı. Bugün göçmek, sadece evden eve taşınmak değil. Sosyal medyadan sosyal medyaya göç ediyoruz, işten işe göç ediyoruz, hatta ruh halinden ruh haline göç ediyoruz.

Bir erkek için bu, “LinkedIn profilini güncellemek” olabilir. Bir kadın için ise “Instagram’da yeni bir sayfa açıp eski paylaşımları bırakmak.” İşte göç budur: dünün yükünü bırakıp bugünün enerjisine geçmek.

---

Göçün Psikolojisi: Beyin Reset Tuşu

Psikologlar da der ki; insan aynı yerde, aynı alışkanlıklarla kaldığında beyin tembelleşir. Göçmek, yani değişmek, aslında beynin reset tuşuna basmak gibidir. Erkekler bunu “yeni level açmak” diye yorumlarken, kadınlar “ruhumu iyileştirdim” der. İki yorum da aynı kapıya çıkar: insan yenilenir.

---

Biraz Mizah: Mevlana Forumda Olsa Ne Derdi?

Şimdi hayal edin, Mevlana forumumuza üye olmuş. Başlığa yorum atıyor:

“Her gün göçmek ne iyi dostlar… Ama bana her gün aynı soruları sormayın, yoksa ben de başka foruma göçerim.”

Hemen altına mizah sever üyelerden biri yazar:

“Hocam göçtünüz mü, modları da yanınızda götürün, forum boş kalmasın!”

İşte böyle, sözün derinliğiyle şakanın hafifliği buluşunca forum cıvıl cıvıl olur.

---

Son Söz: Göçün Asıl Anlamı

Mevlana’nın “Her gün bir yerden göçmek ne iyi” sözü, aslında hayatın dinamizmini anlatıyor. Erkeklerin çözüm ve plan odaklı yaklaşımıyla kadınların duygu ve ilişki merkezli yorumu birleşince, ortaya zengin bir tablo çıkıyor.

Göçmek bazen bir işten ayrılmak, bazen eski bir kırgınlığı bırakmak, bazen de sadece odanı toplamak olabilir. Ama her durumda göç, insana yeni bir sayfa açma fırsatı verir.

Ve belki de en güzeli, forumlarda bu sözü konuşurken kendi hayatımıza dönüp bakmak: “Ben bugün nereden göçtüm, neyi geride bıraktım?”

Haydi şimdi söz sizde, sevgili forumdaşlar! Sizce her gün göçmek gerçekten ne kadar iyi? Bavul mu topluyorsunuz, yoksa kalbinizde yeni odalar mı açıyorsunuz?